Ellei paikkakunnaltasi löydy omaa koirakerhoa, saatat itse haluta perustaa sellaisen. Löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä paikallisen koirakerhon perustamista silmällä pitäen. Aivan ensimmäiseksi on tietysti tärkeintä koota kasaan sopiva porukka ja sopia kerhon toiminnasta. Kun porukka on kasassa, on tärkeää hyödyntää sen jäsenten vahvuuksia. Hyvällä porukalla aktiivinen koirakerho voi saada aikaan paljon hyvää. Perinteisen toiminnan lisäksi kerhon kautta on mahdollista vaikuttaa vallitseviin asenteisiin ja tehdä hyväntekeväisyyttä tärkeän asian puolesta.
Kokoa porukka
Aivan ensimmäiseksi kannattaa koota yhteen koirista kiinnostunut porukka. Ehkäpä oletkin jo tavannut sopivia henkilöitä vaikkapa lenkkipolulla tai koirapuistossa. Ellet ole, voit laittaa ilmoituksen vaikkapa lähikaupan ilmoitustaululle tai paikkakuntasi omaan lehteen.
Kun olet löytänyt riittävän monta koirista kiinnostunutta ja kerhosta innostunutta henkilöä, on aika pitää kerhon perustamiskokous. Kokouksessa sovitaan kerhon säännöt ja suunnitellaan sen toimintaa. Kannattaa kuunnella jäsenten toiveita kerhon toiminnan suhteen ja miettiä, miten näitä toiveita olisi käytännössä mahdollista toteuttaa.
Hyödynnä vahvuuksia
Kerhossa kannattaa hyödyntää jokaisen omia vahvuuksia ja talkootyötä. Kaikilta paikkakunnilta ei löydy esimerkiksi omaa agility-rataa, mutta sellainenkin on mahdollista saa kasaan talkootyöllä, etenkin, jos porukasta löytyy käsistään taitavia jäseniä.
Asennekasvatus
Asennekasvatus on yksi koirakerhojen tärkeimmistä tehtävistä. Koiria ei koskaan saisi kasvattaa liukuhihnameiningillä, vaan aina koirien hyvinvointi etunenässä. Rahankiilto silmissä kasvatustyötä ei pitäisi tehdä. Myös koirien kouluttamisessa on toimittava eettisesti, eivätkä julmat koulutustavat ole hyväksyttäviä. Jos haluat, että koirasta tulee aidosti paras ystäväsi, sinun tulee ansaita sen luottamus ja arvostus eikä tämä tapahdu julmia koulutustapoja käyttämällä! Jos päätät perustaa paikallisen koirakerhon, kannattaa asennekasvatukseen panostaa.
Asenteisiin voi vaikuttaa esimerkiksi somessa, joten uudelle koirakerholle kannattaa yleensä avata vähintään oma Facebook-kanava. Kanava auttaa muutenkin kertomaan kerhon toiminnasta ja etsimään sille uusia jäseniä.
Hyväntekeväisyys
Hyväntekeväisyys on yksi hieno asia, jota koirakerhon kautta voi tehdä. Yhteistyössä on voimaa, joten talkoovoimin on mahdollista esimerkiksi kerätä rahaa vaikkapa kodittomille koirille tai muuhun eläinsuojelutyöhön. Varoja hyväntekeväisyystyöhön voi kerätä esimerkiksi pitämällä kirpputoripöytää tai järjestämällä erilaisia tapahtumia, kuten agility-kisoja.