Jos koirat ja niiden kouluttaminen on intohimosi, kannattaa harkita, voisiko siitä saada jopa itselleen ammatin. Löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä unelmasi toteuttamiseen.
Koulutusta ja kokemusta
Ammattimainen koirankouluttaja tarvitsee sekä alan koulutusta että kokemusta. On tärkeää, että koirankouluttajalla on toimintansa taustalla vankka teoriatausta. Hänen tulee tutustua esimerkiksi eläinten oppimispsykologiaan ja keinoihin, joilla eläinten opettaminen tapahtuu niiden omilla ehdoilla esimerkiksi ehdollistamisen tai positiivisen palkitsemisen kautta. On tärkeää tuntea eläimen luontaiset käyttäytymistavat ja tarpeet, jotta voisi käyttää esimerkiksi vahvistamisessa sellaisia asioita, jotka ovat eläimelle erityisen mieleisiä. Koiralähtöisyys on siis kaiken A ja O.
Teoriatiedon lisäksi ammattimainen koirankouluttaja tarvitsee myös käytännön kokemusta. Koirien lisäksi koirankouluttajan tulisi omata hyvät sosiaaliset taidot myös ihmisten kanssa, sillä koirankouluttaja kouluttaa itse asiassa myös koiran omistajaa. Jos sukset menevät ristiin koiran omistajan kanssa, ei yhteistyö ole yleensä kovin hedelmällistä.
Koira-alan yrittäjäksi?
Kun sinusta tuntuu, että sinulla on taustallasi riittävän vankka teoriatieto ja riittävästi käytännön kokemusta, niin on aika harkita, voisiko sinusta tulla koira-alan yrittäjä, kuten ammattimainen koirankouluttaja. Pohdi ensiksi omia yrittäjäominaisuuksiasi ja arvioi rehellisesti, haluatko todella ryhtyä koira-alan yrittäjäksi vai haluaisitko sittenkin pitää koirien kouluttamisen mieluummin harrastepohjalla.
Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kirjata yritysideasi paperille. Pohdi ideaasi esimerkiksi SWOT-analyysin nelikentän pohjalta. Tällä pohjalla idean vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat kirjataan ylös ja nostetaan tarkempaan tarkasteluun. SWOT-analyysi on myös hyvä pohja aloittaa keskustelu yritysneuvojan kanssa.
Yritysneuvojaan kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa harkitessasi ryhtymistä ammattimaiseksi koirankouluttajaksi. Yritysneuvoja osaa yleensä tarkastella suunnitelmiasi ammattilaisen näkökulmasta. Voit saada häneltä hyviä vinkkejä esimerkiksi kirjanpitoon tai rahoitukseen liittyen. Samalla voidaan arvioida, onko koira-alaan liittyvä yrityssuunnitelmasi toteuttamiskelpoinen ja millaisia haasteita yrityksen perustamiseen liittyy. Onko alalla kovaa kilpailua ja miten pystyt vastaamaan siihen? Tutustu alan toimijoihin, sillä voit saada niiden toiminnasta vinkkejä ja uusia näkökulmia myös omaan toimintaasi. Tällaisessa yritystoiminnassa kouluttaja toimii pitkälti oman persoonansa varassa, joten toisten toimintaa ei kannata suoraan kopioida, vaikka siitä ottaisikin vinkkejä omaan toimintaan.