Oppimispsykologian perusteiden tunteminen auttaa runsaasti eläinten kouluttamisessa. Se auttaa ymmärtämään, miksi eläin toimii niin kuin se toimii. Se auttaa ymmärtämään eläimen luontaista käyttäytymistä ja tarjoaa keinoja, joiden avulla eläintä on mahdollista kouluttaa sille luontaisella tavalla eläintä kunnioittaen. Aihetta käsittelevät kurssit sisältävät runsaasti mielenkiintoisia teemoja ja tarjoavat keinoja, joiden avulla ohjaajan on entistä helpompi ymmärtää ja kouluttaa lemmikkiään. Kaksi ehkä tärkeintä oppimispsykologian antia eläinten koulutuksen saralla ovat ehdollistaminen ja positiivinen vahvistaminen. Jos nämä keinot ovat sinulle vielä täysin vieraita, voit lukea niistä lisää tästä artikkelista.
Ehdollistaminen
Ehdollistaminen on tärkeä eläinten koulutuskeino. Ehdollistaminen perustuu venäläisen fysiologin Ivan Pavlovin teoriaan. Tekemissään koirakokeissa hän havaitsi klassista ehdollistumista. Tutkimuksen aikana Pavlov soitti koirille kelloa juuri ennen niiden ruokkimista. Hän huomasi, että toisinaan koiran sylkirauhaset alkoivat aktivoitua jo koiran kuullessa kellon soiton. Koira siis ehdollistui, kun sille muodostui mielleyhtymä näiden ärsykkeiden välille. Toisinaan ehdollistumista kutsutaan signaalioppimiseksi.
Ärsykkeet voivat olla ehdottomia, neutraaleja tai ehdollisia. Eläimen reaktiot taas voivat olla ehdottomia tai ehdollisia. Ehdottomat reaktiot ovat luonnollisia tai synnynnäisiä reaktioita, jotka ehdoton ärsyke saa aikaan. Ehdolliset reaktiot sen sijaan ovat opittuja. Niiden syntymiseksi tarvitaan ehdollinen ärsyke. Eläinten kouluttamisessa ehdollisena ärsykkeenä on mahdollista käyttää esimerkiksi naksutinta ja ehdottomana vahvisteena ruokaa. Kun teorian sisäistää kunnolla, käsittää pian myös sen moninaiset käyttömahdollisuudet.
Positiivinen vahvistaminen
Positiivinen vahvistaminen on toinen tärkeä eläinten koulutuskeino. Se toimii hyvin esimerkiksi hevosten koulutuksessa. Tässä keinossa on erityisen tärkeää vahvistaa toivottua käytöstä ruualla tai jollakin muulla eläimen pitämällä asialla. Esimerkiksi vapaus voi olla eläimelle sen tavoittelema asia, joka voi toimia vahvistamisen keinona. Positiivinen vahvistaminen on hyvä keino esimerkiksi tilanteissa, joissa eläimelle tulee tehdä hoitotoimenpiteitä. Esimerkiksi lääkityksen antaminen eläimelle voi olla haastavaa, mutta positiivisen vahvistamisen avulla siitä voi tehdä hieman miellyttävämpää. Positiivinen vahvistaminen voi auttaa myös temppujen opettamisessa.
Toivottavasti nämä esimerkit innostivat sinua tutustumaan lisää eläinten oppimispsykologiaan. Ehkäpä innostut ottamaan osaa myös jollekin alan kurssille. Monia kursseja on mahdollista suorittaa jopa etänä netin kautta. Tämä saattaa alentaa osallistumiskynnystä.